de inkeerling

de inkeerling

Ik zoek een nieuw woord, geen woord om te zeggen dat jij de liefste bent. Maar een nieuw woord om te zeggen wat ik beleef, ervaar, op dagelijkse basis. Ik zoek een nieuw woord omdat alle bestaande woorden associaties oproepen die helemaal niet zoveel te maken hebben met mijn ervaringen. Een nieuw woord zal dat vast ook doen, maar misschien iets minder. Het geeft misschien wat stof tot nadenken. Over onze woorden, de betekenis die we eraan geven en hoe verstikkend dit kan zijn. Want woorden beschrijven nooit de hele ervaring.

Ik kwam uit bij de inkeerling. En om dat uit te leggen gebruik ik weer een heleboel woorden 😉 wat er regelmatig gebeurt met mij is dat ik naar binnen keer. Ik keer in. Soms brengt dat naar binnen keren me tot inkeer. Maar meestal maakt het me een eenling. Eenzaam in mijn ervaring. Dat bracht me bij het woord de inkeerling.

De paradox is dit hele proces is dat ik me eigenlijk naar buiten moet richten, om me minder de inkeerling te voelen, maar ik ben de inkeerling omdat buiten te ingewikkeld is. Ik kan bijna niet anders dan naar binnen.

Binnen schept afstand, tussen mij en wereld. Maar ik hebben binnen ook nodig. Bijvoorbeeld omdat daar mijn sensitiviteit zit om mijn werk te doen. Zoals ik wel vaker hoor en lees is de inkeerling een zijde van de medaille en zit aan de andere kant juist datgene wat geeft wat ik nodig heb.

Ik balanceer, probeer te voelen wanneer het naar binnen keren is omdat buiten te ingewikkeld is en wanneer het oke is, het me iets vertelt waar ik verder mee kan. En toch moet ik weer naar buiten, ook al was dat de reden om naar binnen te keren. Vaak tref ik daar niet wat ik eigenlijk nodig heb en voel ik me de eenling.

Bij deze hele beschrijving kom ik nog niet toe aan de lichamelijke uitingen van mij als inkeerling. Dit zijn de woorden maar bij de ervaring komen een heleboel fysieke dingen kijken. Het is vooral ontzettend vermoeiend en dat zorgt ook voor meer naar binnen keren. En op die manier houd ik mijn kring in stand.

Als ik dit probeer uit te leggen met de gebruikelijke woorden zegt dat niet veel. En misschien in deze eigen woorden ook niet. Wat ik maar wil zeggen is: laten we stilstaan bij wat iemand zegt, wat de betekenis is van de woorden en er niet meteen vanuit gaan dat we het begrijpen…

Wees welkom om te reageren!