de hopende

de hopende

“Hoop is de kunst om ergens aan te werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft”

De bovenstaande zin las ik in het boekje natriltijd van Riet Fiddelaers-Jaspers en beschrijft voor mij wat hoop kan zijn. Ik schreef lang niet vanwege alle turbulentie en onmogelijkheid daar woorden aan te geven. Inmiddels is de bol wat ontward en zijn het vooral andermans woorden die dichtbij mijn ervaringen staan. En toen kwamen de afgelopen maanden er allerlei blogs langs in mijn hoofd die niet geschreven werden.

Ik ontdekte afgelopen maanden dat ik een hopende ben. Als het aan mij ligt is alles mogelijk, kan je altijd toegeven, hopen en weer opnieuw beginnen. Alles is altijd in beweging, verandering is het enige constante dus er is ook altijd hoop. Want het is mogelijk eraan te werken, het kan anders worden. Wat ik niet wist, of niet wilde weten, is dat het ook vast kan zitten. Er is soms niets om aan te werken, misschien heeft het soms geen kans van slagen. In alle scenario’s in mijn hoofd kwam die niet in me op. Ik kan wel willen maar er ontstaat zoveel in relatie tot een ander dat ik alleen niet genoeg ben.

Overal kwam ik het tegen, ik kan soms met verbazing bezien hoe iets vast kan lopen. De vernauwing, de frustratie bij mij aten me soms bijna op. De ruimte leek verdwenen en het drukte zwaar op mij. Soms had ik het gevoel op te gaan, verdrukt te worden. Het werd een slagveld, een gevecht om hoop. Die niet onderweg te verliezen. Misschien geen hoop voor de situatie maar wel voor mezelf. Hopende dat ik de ruimte wel weer zou vinden als ik maar vooruit bleef gaan alhoewel ik vaak niet wist wat vooruit was.

Ik bleef eraan werken omdat het goed is, ik weer wil voelen dat ik goed ben, dat ik daar niets extra voor hoef te doen. Ik kan er niet, niet, aan werken. Het is al geslaagd, ook al is het een ander slagen dan ik zo graag zou willen…

4 gedachten over “de hopende

  1. Hoi Evelien! Wat een mooie blog weer! Interessant om er op die manier naar te kijken, een ander soort slagen…
    Ik heb het citaat van Riet Fiddelaers-Jaspers doorgestuurd naar iemand die op dit moment enorm worstelt met hoop. Hopelijk inspireert het haar…

  2. Lieve Evelien, wat een mooie tekst. Dankjewel. Niets is toevallig. Ook ik zat te kauwen op HOOP. Wie niet, in deze ingewikkelde tijd ?! De opmerking van iemand: “Hoop is uitstel van teleurstelling”, is voor mij wel erg ruw. Goed, we moeten realistisch zijn, maar dat kan hoop ook zijn. De nadruk ligt wat mij betreft op de OOK. Hoop is OOK uitstel van teleurstelling; hoop is leven. Soms loopt het zoals verwacht, soms niet.

  3. Hoop heeft voor mij alles te maken met verwachtingen. Daar maak ik dan een voorstelling van en helaas die komen niet altijd uit of zoals jij schrijft: al is het een ander slagen dan ik graag zou willen.

Wees welkom om te reageren!